Первая страница
Наша команда
Контакты
О нас

    Главная страница


Критерии оценки знаний, навыков по видам речевой деятельности




страница4/5
Дата15.05.2017
Размер0.7 Mb.
ТипПрограмма
1   2   3   4   5

Критерии оценки знаний, навыков по видам речевой деятельности

Диалогическая речь

Проверка способности к коммуникативному партнерству. Параметры:

Отлично - студент способен вести беседу на ИЯ, легко взаимодействовать с речевым партнером в условиях иноязычного общения и адекватно реагировать на его реплики, подключая фактическую информацию, выражая свое мнение и отношение и давая комментарии по проблеме. Владеет техникой ведения беседы (начать и закончить разговор, расспросить, дать информацию, побудить к действию, может помочь собеседнику выразить свое мнение, при затрагивании дискуссионных вопросов следует социокультурным нормам вежливости). В случае речевого недопонимания использует технику выхода из затруднительных коммуникативных ситуаций. Способен к инициативной речи.

Хорошо - студент способен легко вести беседу, может без особых трудностей участвовать в речевом взаимодействии, включая фактическуюинформациюи выражая свое мнение по проблеме. Но не всегда следит за собеседником, ему не всегда удается спонтанно отреагировать на реплики речевого партнера. Некоторые реплики им не совсем понимаются, но он и не стремится уточнить предмет разговора, избегает расспросов. Испытывает некоторые трудности при выборе стратегии ведения беседы и выхода из затруднительных положений. Не всегда склонен к использованиюинициативной речи.

Удовлетворительно - студент может определить необходимость той или иной информации при выражении своего мнения. Ему необходимы объяснения и пояснения речевых реплик партнера. Его ответы просты и иногда нерешительны. Студент не всегда соблюдает временной регламент беседы, часто делает неоправданные паузы, что нарушает речевое общение между партнерами. Иногда нелогичен в своих высказываниях, легко сбивается на заученный текст. Почти неспособен к инициативной речи.

Неудовлетворительно - студент не способен выразить свое мнение на английском языке, даже при условии пояснений и помощи со стороны партнера. Его/ее ответы не соответствуют лексико-грамматическим нормам ия и не понятны партнеру. Студент не адекватно реагирует на реплики собеседника, неспособен к речи.
Контроль коммуникативной целесообразности использования языковых

средств в заданной ситуации общения. Параметры.

Отлично - студент использует широкий диапазон языковых средств и умений отбирать коммуникативно-приемлемое языковое оформление высказываний для решения поставленных коммуникативных и когнитивных задач

Хорошо - при использовании языковых средств высказывания, речевое поведение студента не всегда приемлемо с коммуникативной точки зрения. Наблюдаются некоторые коммуникативные ошибки при выборе языковых средств, с точки зрения задач и ситуации общения. Хотя в целом его речевое поведение коммуникативно и когнитивно оправдано.

Удовлетворительно - студент может участвовать в беседе, но при этом использует чрезвычайно упрощенные языковые средства. Для студента характерен очень ограниченный диапазон языковых средств при обсуждении определенной тематики/проблематики. Его речевое поведение минимально приемлемо в коммуникативноми когнитивном плане.

Неудовлетворительно - речевое поведение студента неприемлемо в коммуникативном и когнитивном планах.

При оценивании письменной речи студентов учитываются следующие моменты:

1. Содержание оцениваемого письменного текста (соответствие заданной теме; отсутствие неоправданного расширения или сужения предложенной темы или "ухода" от нее, наличиеосновной мысли высказывания и степень ее раскрытия).

2. Соблюдение правил организации письменного текста (последовательное и логичное изложение мысли, отсутствие повторов; соответствие письменного сочинения структурно-композиционным правилам организации текста данного функционального типа).

3. Соблюдение требуемого уровня официальности/ неофициальности письменного общения (соответствие отобранных языковых средств задаче, адресату высказывания и условиям

общения; отсутствие неоправданного нарушения стилевого единства текста).

4. Обеспечение связности письменного сочинения (наличие связи как внутри предложения между его частями, так и внутри целого текста, между отдельными предложениями письменного высказывания; соразмерность частей письменного текста).

5. Самостоятельность, индивидуальный характер, нестандартность письменного сочинения; искренность и эмоциональность выражения своих мыслей.

6. Языковое оформление (вариативность используемых лексико-синтаксических единиц; отсутствие грамматических, орфографических и лексических ошибок в языковом материале).

7. Соблюдение требований в отношении

а) внешнего вида сочинения (наличие красной строки, полей. размещение информации);

б) объема письменного произведения, где это необходимо,

в) времени, отводимого для выполнения данного письменного задания.


Критерии оценки заданий по аудированию и чтению

“3” 60% - 75% правильно выполненных заданий от их общего количества.

“4” 76% - 90% правильно выполненных заданий от их общего количества.

“5” 90% - 100% правильно выполненных заданий от их общего количества.


Критерии оценки монологического высказывания по прочитанному тексту

(+ индивидуальное чтение)


Градация отметки «отлично»

Содержание высказывания


Высказывание включает в себя все содержательные моменты, представленные в исходном тексте как имплицитно, так и эксплицитно.

Высказывание включает в себя все содержательные моменты, представленные в исходном тексте.

Высказывание включает в себя практически все содержательные моменты, представленные в исходном тексте. Если же какой-то смысловой пункт был пропущен, экзаменуемый дает полный ответ на

дополнительно заданный вопрос.



Организация текста

Текст имеет четкую трехчастную структуру, имеет внутреннюю логику. Логичность изложения и легкость восприятия достигаются за счет грамотного построения абзаца и употребления связующих элементов внутри абзаца и между абзацами.

Текст имеет четкую трехчастную структуру и имеет внутреннюю логику. Высказывание логично, легко воспринимается на слух.

Текст имеет четкую трехчастную структуру. Высказывание достаточно логично, и достаточно легко воспринимается на слух.

Словарная наполняемость

Используется вокабуляр, который максимально адекватно передает содержание статьи и собственные мысли референта. Референт свободно владеет синонимическим и антонимическим рядом, эмоциональной лексикой, идиоматическими выражениями для достижения коммуникативной цели высказывания.

Используется вокабуляр, который адекватно передает содержание статьи и собственные мысли референта. Референт владеет синонимическим и антонимическим рядом, эмоциональной лексикой, идиоматическими выражениями для достижения коммуникативной цели высказывания.

Используется вокабуляр, который достаточно адекватно передает содержание статьи и собственные мысли референта. Референт достаточно уверенно владеет синонимическим и антонимическим рядом, эмоциональной лексикой, идиоматическими выражениями для достижения коммуникативной цели высказывания.

Грамматическая наполненность

В соответствии с коммуникативной целью высказывания используется широкий спектр грамматических структур. Речь свободна от грамматических ошибок.

В соответствии с коммуникативной целью высказывания используется широкий спектр грамматических структур. Речь практически свободна от грамматических ошибок. Допускаются оговорки. которые референт в состоянии сам исправить в процессе говорения.

В соответствии с коммуникативной целью высказывания используется достаточно широкий спектр грамматических структур. Допускаются оговорки, которые референт в состоянии сам исправить в процессе говорения и небольшое количество грамматических ошибок, которые не приводят к искажению смысла высказывания.

Градация отметки «хорошо»




Отметка 7

Отметка 6




Содержание высказывания

Все главные содержательные моменты текста в основном освещены. Возможны отдельные неточности, которые не препятствую целостному восприятию высказывания. Экзаменуемый дает ответ на дополнительные вопросы, демонстрируя достаточно хорошее понимание текста.

Все главные содержательные моменты текста в основном освещены. Возможно некоторое количество неточностей и отступлений, однако экзаменуемый может дать ответ на дополнительные вопросы, подтверждая свое понимание текста в целом.

Организация текста

Текст имеет трехчастную структуру, однако возможны незначительные отступления от правил структурирования высказывания и отдельные нарушения последовательности в изложении мыслей. Экзаменуемый использует некоторое количество средств логической связи.

Текст имеет трехчастную структуру, однако возможны нарушения структурирования высказывания и нарушения последовательности в изложении мыслей. Экзаменуемый использует ограниченное количество средств логической связи.

Словарная наполняемость

Используемый вокабуляр передает основное содержание статьи. Выражая собственное мнение экзаменуемый не испытывает значительных затруднений в выборе лексических средств, однако использует их в несколько ограниченном диапазоне.

Используемый вокабуляр передает основное содержание статьи. Выражая собственное мнение экзаменуемый испытывает затруднения в выборе лексических средств. Высказывание содержит отдельные нарушения лексических норм, которые не препятствуют достижению коммуникативной цели высказывания.

Грамматическая наполненность

Выступающий демонстрирует достаточно свободное использование разнообразных

грамматических структур и хороший! уровень контроля грамматической правильности. Наличие отдельных грамматических ошибок не ведет к искажению смысла высказывания. Однако исправление ошибок осуществляется не всегда.



Выступающий не демонстрирует разнообразия употребляемых грамматических структур. Наличие некоторого количества грамматических ошибок не ведет к искажению смысла высказывания в целом. Однако исправление ошибок осуществляется не всегда и требует определенного времени.

Презентация

текста


Нормальный темп речи. Выступающий владеет базовыми интонационными моделями, в речи допускает незначительные паузы. Нарушение норм произношения не затрудняет восприятие высказывания.

Нормальный теми речи. Выступающий владеет базовыми интонационными моделями, в речи достаточно часто допускает паузы. Нарушение норм произношения иногда затрудняет восприятие высказывания.

Градация отметки «удовлетворительно»




Отметкa 5

Отметка 4

Содержание высказывания

Высказывание достоверно в главном, однако несколько основных содержательных моментов, представленных в исходном тексте, пропущены и/или недостаточно освещены. Экзаменуемый дает ответы на дополнительные вопросы с большими затруднениями.

Высказывание слабо соответствует содержанию текста. Несколько главных содержательных моментов, представленных в исходном тексте, пропущены и/или недостаточно освещены. Экзаменуемый затрудняется в понимании дополнительных вопросов или понимает их неверно.

Организация текста

Объем высказывания ограничен. Возможны нарушения логической и организационной структуры текста. Средства логической связи используются

в недостаточном количестве.



Объем высказывания ограничен. Нарушена логическая и организационная структура текста. Практически не используются средства логической связи.

Словарная

наполняемость




Выступающий использует ограниченный набор лексических средств и испытывает определенные затруднения в их подборе.

Выступающий использует ограниченный набор лексических средств, простые заученные конструкции. Возможно грубое нарушение

Возможно нарушение лексических норм, что может затруднять восприятие текста на слух.

лексических норм, затрудняющее восприятие текста на слух.

Грамматичес

кая наполненность



Выступающий не демонстрирует разнообразия употребляемых грамматических структур. Высказывание содержит большое количество грамматических ошибок. Нарушение грамматических норм приводит к искажению смысла отдельных предложений. Навыки самоконтроля практически не развиты, исправление ошибок не осуществляется.

Выступающий употребляет ограниченное количество грамматических структур. Высказывание содержит значительное количество грамматических ошибок, затрудняющих понимание текста в целом. Навыки самоконтроля не развиты, исправление ошибок не осуществляется.

Презентация текста

Темп речи замедленный. Выступающий слабо владеет интонационными

моделями. Интонация обусловлена влиянием родного языка. Высказывания сопровождаются большим количеством пауз. Нарушение норм произношения затрудняет восприятие речи.



Темп речи очень медленный. Выступающий не владеет интонационными моделями. Интонация обусловлена влиянием родного языка. Длительные паузы и нарушение норм произношения препятствуют пониманию речи




http://www.hse.ru/data/2011/04/01/1211885548/%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%8F%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BC%D0%B0%20%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9%20%D1%8F%D0%B7%D1%8B%D0%BA,%20I%20%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81.pdf
Образовательные технологии

На занятиях используются различные образовательные технологии, активные и интерактивные формы проведения занятий - деловые и ролевые игры, разбор практических задач (Dilemma and Decision), драматизация, презентации, командные соревнования, диспуты, дискуссии, встречи с носителями языка.


А. Примерный сценарий ролевой игры по теме «Travelling»

Ход урока

Teacher (T): Good morning, dear guests and students. I’m glad to see you today. I hope everybody is OK. How are you, pupils?

Pupils (P): Fine, thanks (Very well, indeed, thank you. I’m all right. So-so).

T: The topic, we are going to discuss today, is “Travelling”. As for me, I like to travel. And you?

P: So do I. (Yes, I like to travel).

T: Why do people travel, by the way?

P: They travel to see different countries and continents (to see modern cities and the ruins of ancient towns, for a change of scene, to enjoy picturesque places, to discover new things, to see different ways of life, to meet different people, to try different food, to listen to different musical rhythms.

T: I fully agree with you. For today you’ve prepared different projects, connected with the topic of our lesson. You are divided into three groups. Each group has got its leader. I’d like the leaders to introduce to our guests.

P: Let me introduce myself. My name is … I am a leader of our group.

T: Thank you. And before the presentation of your projects I’d like to remind you about the skill of giving a presentation. Successful people possess the ability to communicate well. Most of us think that communication is just speaking and writing. But in fact, over half of an oral message is communicated visually. Look at this diagram.

We can say that it is not so much what you say as how you say it. If you wish to make an effective presentation, take care of 5 elements:



  1. Nervousness. Do not speak to quickly because you are nervous. In fact speak slower during the first few moments of a talk.

  2. The relationship between you and your audience. Be friendly and try to make eye contact with everyone in your audience.

  3. Body language. Remember that 57% of the message is communicated by what the audience can see. Use open-handed natural gestures.

  4. Vocal quality. The sound of your voice carries 36% of the message. You must be loud enough to be heard by everyone.

  5. Question time. Do not be afraid of questions and try to answer them.

So, if you take this advice into account, you will certainly succeed.

I’d like you to listen to the speakers very attentively and decide whose project you like best and why. We’ve got a file, where you’ll put in your projects, and at the end we’ll get a book.

So, your first project should be about interesting facts, information, connected with traveling around the world.

( Представители каждой группы демонстрируют свои проекты “Do you know…? ”, “Around the world”, “ Guinness Records”) .



T: Thank you. What project do you like best and why? ( Студенты высказывают свои мнения).

(Possible answers: I like the project …because it is the most interesting and exiting, because of its funny illustrations. I think our project is the best because we’ve prepared more carefully for it. etc.)



T: Travel is fun, travel is exiting. But it is not fun or exiting if you get ill. You may think “Not me. I won’t fall ill on my holiday!” But for many people that is what happens. So, what can you do to stay in good health? That was the task for your second project.

(Представители каждой группы демонстрируют свои проекты и затем выбирают наиболее понравившийся проект, обосновывая свой выбор.)



T: In conclusion we may say that when you travel you should remember three things: relax, sleep and eat well.

T: I think it’s high time to relax and have fun. Your third project is about anecdotes, connected with travelling.

(Представители каждой группы демонстрируют свои проекты, рассказывая анекдоты).



Т: Thank you. What anecdotes do you like best and why?

P:(Possible answers) I like the anecdotes P.1 told, because I like his manner of speaking, he (she) tried to act them out.

T: Nowadays, there are a lot of travel agencies, and all of them would like to attract more tourists. How can they do it? What plays an important role in tourists’ attraction. Of course travel -tour advertisements. And your next project is about advertisements.

(Студенты каждой группы демонстрируют свои рекламные проекты и высказывают своё мнение).



T: Now I’d like you to present your courier’s resort information books. But first I’d like to remind you the recommendations for the arrangement of your books. Your resort book should correspond to the following criteria.

  • It should have a list of contents (This page makes it easier for the reader to find things and it helps to order the sections logically).

  • Each section should have a title and headings.

  • The information should be easy to find.

  • The information should be presented in an attractive and eye-catching way.

I know that you’ve prepared these projects individually and in pairs. Who wants to be the first?

(Студенты представляют свои проектные работы и высказывают свои мнения о понравившихся работах).



Т:As you know our city is 427 years old. And the last task for today was to prepare a project about Ioshkar-Ola. You should prepare an excursion around our city. You are welcome.

(Учащиеся выступают с экскурсиями о Йошкар-Оле и высказывают свои мнения о наиболее понравившихся). Possible answers: I like our excursion, because I’m fond of sport, and it’s about places, connected with sport. I think, Ioshkar-Ola is a cultural and historical city and the places, mentioned in the excursion, are connected with history of Ioshkar-Ola.



T: Now it’s time to sing a song “Trains and boats and plains”. (Студенты исполняют песню).

Our lesson is coming to an end. The result of our lesson is this book. (Преподаватель демонстрирует книгу со всеми проектными работами студенты).


Оценочные средства для текущего контроля успеваемости, промежуточной аттестации по итогам освоения дисциплины и учебно-методическое обеспечение

Тестовые задания

I курс

Тестовые задания
I. Read the text and fill in the gaps with the proper part of the sentences given below (A, B, C…or G).

I've been learning English since I was 7. The first few years were really disastrous to me! We – my brother and I – had to learn words and grammar rules, 1 ____________ . We completely didn't feel the need to learn English. Everything has changed since I went to the USA for the first time in 1989.1 was under great impression of picturesque Great Canyon, Sonora Desert and by all means, as a little girl I was fascinated by Disneyland! As far as my education is concerned, I think that the most important thing to mention is that from the earliest childhood I've been taught by qualified teachers, 2. _____________. I think that this is of prime importance especially for young learners, as they tend to learn wrong things very easily and later it takes an uphill struggle to eliminate those errors. My teachers focused on all aspects of the language: 3 _____________. When I was younger they used to show me what the best ways of practicing a language are.

Nowadays, I know about what to do to learn it most effectively. I watch many films in original version and American programmes on TV, I read English books. To practice new words I write essays 4 ___________ . Such exercises help me a lot during oral exams 5 _________ . I could work on vocabulary many hours, especially on idioms and metaphors, they are my favourite. By all means, I use many exercise books which help me to practice my grammar. Yet I'm of the opinion that the most natural way to practice grammar is to talk, write essays etc. Of course, you have to know the grammar rules first. All in all, I must admit that I like oral English the most. Maybe it's 6 _____________.

A. who translated a lot

B. grammar, vocabulary, oral and written English

C. because I'm quite a talkative person

D. either at home or in high school

E. when I have to answer questions or deliver a speech

F. which didn't seem to have much sense for us at that time

G. which include new interesting vocabulary


II. Write the plural of the following nouns.
1. Church

2.Difficulty

3.Mouse

4. Roof


5. Curriculum

6. Ox


7. Deer

8. Leaf


9. Sheep

10. Chief

11. Potato

12. Photo

13. Child

14. Woman



III. Write the comparative and superlative forms of these adjectives.

1. Cheap


2.Far

3.Hot


4.Cheerful

5.Pretty


6.Red

7.Noisy


8.Bad

9.Thin


10.Few

11.Little

12.Much

13.Good


14.Important
IV. Fill in the correct form of pronouns.


  1. Who is that woman? Why are you looking at …?

  2. These plums are bad. Don’t eat …

  3. He wants the key. Please give … to …

  4. Did you see the snake? Yes, I saw… and saw …

  5. Nick is my friend. He has been a friend of… for many years.


V. Choose the correct modal verb and prepositions.


  1. We… hurry. We’ve got plenty of time.

a) can’t b) needn’t c) must

  1. You… go there at once. It’s really very urgent.

a) don’t have to b) needn’t c) must

  1. When I was young, I … run for miles.

a) could b) must c) should

  1. You … use my dictionary as long as you like.

a) must b) have to c) may

  1. Children … go for a walk, because they have done their homework.

a) must b) are allowed to c) need
VI. Choose the correct form of the verb.
1. …he meet us at the station tomorrow?

a) will b) does c) is

2. …you finished to write your article yet?

a) were b) did c) have

3. What magazine … you looking through when we came into the hall?

a) did b) were c) are

4. I knew you … pass the exams successfully.

a) will b) would c) have

5. This problem …discussed at our last meeting.

a) will be b) was c) had

6. We were watching TV while the children … in the garden.

a) will be playing b) played c) were playing

7. We …to the theatre this month.

a) are not b) have not been c) were not

8. When we … our work we will go home.

a) will finish b) will be finished c) finish

9. My father … home at 5 o’clock yesterday.

a) was coming b) has come c) came

10. At 5 o’clock yesterday I … to the news on the radio.

a) was listening b) listened c) have listened

11. We will graduate … the Institute in 3 years.

a) - b) off c) from d) out

12. On Sundays he is busy …. his Spanish courses.

a) about b) with c) in d) –

13. Russia is famous … its huge forests and deep rivers.

a) in b) - c) for d) about

14. He always answers … teachers’ questions correctly.

a) on b) on the c) - d) for

15. Where is your mother? - She is at work, she is … duty tonight.

a) for b) - c) on d ) in



VII. Fill in the blanks with the correct word (a, b or c).

  1. The United Kingdom is ...:

a)a constitutional monarchy b) a federation of states c) a federative republic

  1. The actual ruler of the United Kingdom is ...:

b)the Queen b) the Prime Minister c) the President

  1. The Queen’s residence in London is ...:

c)№ 10 Downing Street b) Buckingham Palace c) the Palace of Westminster

  1. The official residence of the Prime Minister of Great Britain is at ...:

d)Whitehall b) № 10 Downing Street c) 221 b Baker Street

  1. Guy Fawkes is …:

e)an MP b) a famous scholar

    1. the man who wanted to blow up the Houses of Parliament

  1. The official religion in the United Kingdom is …:

f)Orthodoxy b) Catholicism c) Protestantism

  1. The … party is in power today:

g)Labour b) Liberal c) Conservative

  1. The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland consists of ... parts:

h)Four b) three c) two

  1. The capital city of Scotland is ...:

i)Glasgow b) Aberdeen c) Edinburgh

  1. English children under 5 years of age go to ...:

j)junior school b) infant school c) nursery school

  1. The most important river in England is ...:

k)the Severn b) the Thames c) the Trent

  1. The nearest neighbour to Great Britain is …:

l)France b) Italy c) Spain

  1. The Great Fire of London broke out …:

m)in 1566 b) in 1666 c) in 1766

  1. The Great Fire of London destroyed ...:

n)a quarter of London b) three quarters of the city c) the whole city

  1. In Great Britain they use … as a national currency:

o)Dollars b) franks c) pounds

  1. ... is a place for rallies, marches and political meetings:

p)Trafalgar Square b) Parliament Square c) Piccadilly Circus

  1. ... is world famous for its Library and the circular Reading Room:

q)The National Gallery b) The Museum of London c) The British Museum.

  1. …, according to the legend, protect the Tower of London:

r)Pigeons b) Ravens c) Swans

  1. Westminster Abbey is famous for ...:

s)the biggest clock Big Ben b) its Poets’ Corner c) the Ceremony of the Keys

  1. The popular name for the underground system in London is...:

t)the Channel b) the Subway c) the Tube

  1. The well-known group «The Beatles» was formed in ...:

u)London b) Liverpool c) Manchester

  1. Manchester United is a popular … team:

v)handball b) football c) baseball

  1. The Scottish national costume for men is …:

w)the tuxedo b) the tail coat c) the kilt

  1. The traditional London taxi is …:

x)yellow b) green c) black

  1. A double-decker is …:

y)a taxi b) a bus c) a lorry

  1. English belongs to the ... group of languages:

z)Romanic b) Germanic c) Slavonic


Ключи

I.

1-f, 2-d, 3-b, 4- g, 5- e, 6- c.



II.

Churches


difficulties

mice


roofs

curricula (curriculums)

oxen

deer


leaves

sheep


chiefs

potatoes


photos

children


women
III.

cheaper, the cheapest

farther \ further, the farthest \ the furthest

hotter, the hottest

more cheerful, the the most cheerful

prettier, the prettiest

redder, the reddest

noisier, the noisiest

worse, the worst

thinner, the thinnest

fewer, the fewest

less, the least

more, the most

better, the best

more important, the most important
more important, th

IV.

1.her


2.them

3.it, him

4.it

5.mine
V.



1.b

2.c


3.a

4.c


5.b
VI.

1.a


2.c

3.b


4.b

5.b


6.c

7.b


8.c

9.c


10.a

11.c


12.b

13.c


14.c

15.c


Key for task VI - The UK and the USA: по странам изучаемого языка: тестовые задания / Мар. гос. ун-т; сост. В.Н. Матвеева. – Йошкар-Ола, 2009. – 40 с.

II курс

I. Read the text and fill in the gaps with the proper part of the sentences given below (A, B, C…or G).

The smallest independent country in the world, with an area of 44 hectares, Vatican City was established in 1929 under terms of the Lateran Treaty, concluded by the Italian government and the papacy after many years of controversy. Vatican City is situated on Vatican Hill in northwestern Rome, 1 _______________. It is surrounded by medieval and Renaissance walls and has six gates.

Many of the most renowned artists and architects of the Italian Renaissance were authorized by popes to work on the Vatican's buildings. The most imposing and important among them is Saint Peter's Basilica. Built for the most part between the 15th and 17th centuries, 2 _____________, including Michelangelo, it is the world center of Roman Catholic worship. In front of the basilica is the great Piazza San Pietro (Saint Peter's Square).

The other major building is the Palace of the Vatican, also known as the Papal Palace. It is a complex of buildings 3 ______________ and houses the papal apartments, the government offices of the Roman Catholic church, several chapels and museums, and a library. The most famous portions of the palace are the Sistine Chapel, with its great ceiling frescoes painted by Michelangelo; and papal apartments with frescoes painted by the Italian artist Raphael.

The Vatican's museums are outstanding and include the Gregorian Museum of Egyptian Art; the Gregorian Museum of Etruscan Art; the Pio Clementino Museum, with a superlative collection of antiquities; and the Vatican Pinacoteca, with representative works by Italian masters. The Vatican Library has a priceless collection of ancient manuscripts 4 _____________. Also within the Vatican's walls are the Government Palace and the Vatican Gardens.

Vatican City is governed by the pope, 5 ______________. Swiss Guards maintain internal security and protection of the pope.

Vatican City has its own currency and postal system. It also has a railroad station and radio station, and manages its own telephone and telegraph services. Government expenditures in 2004 were $ 175 million. A daily newspaper and an official monthly journal are published, 6 _____________ . Population estimates 850.

A. which was ordered by the pope

B. as are books and pamphlets in numerous languages

C. and designed by several artists

D. who has absolute executive, legislative, and judicial powers

E. and more than one million bound volumes

F. just west of the Tiber River

G. that contains more than 1,000 rooms




II. Find the English equivalents for the following words and word combinations.
1. придавать значение

a. to produce consumer goods

b. to be of great importance

c. to attach importance to

d. to make invaluable contribution

2. помимо, кроме

a. obstacle

b. side by side

c. instead of

d. besides

3. справедливо считать (ся)

a. to be justly considered

b. to meet the requirements

c. to give a profound consideration

d. to impress deeply

4. иметь некоторое преимущество

a. to have the same disadvantages

b. to have several advantages

c. to have some advantage

d. to have the very disadvantage



5. найти широкое применение в технике

a. to have some application in engineering

b. to find some use in engineering

c. to find wide use in engineering

d. to look for some ways of application in engineering

6. посредством

a. by the way

b. as a means of

c. little by little

d. by means of

7. вызвать интерес

a. to display abilities

b. to improve one’s skill

c. to arouse interest

d. to be interested in something



8. в дополнение

a. in addition to

b. in honour of

c. according to

d. in accordance with

III. Choose the synonym for the underlined words.


  1. profound (a. deep; b. important; c. lofty )

  2. wish (a. ability; b. desire; c. want )

  3. to demand (a. to require; b. to discover; c. to believe )

  4. to make up one’s mind (a. to decide; b. to celebrate; c. to expect)

  5. to fulfil (a. to smoke; b. to carry out; c. to be thirsty)

  6. plenty of (a. ought; b. a great deal; c. rather)


IV. Choose the antonym for the underlined words.

  1. to succeed (a. to decide; b. to fail; c. to expect)

  2. to reveal (a. to display; b. to achieve; c. to hide)

  3. dull (a. damp; b. foggy; c. sunny)

  4. wide (a. narrow; b. stone; c. strong)

  5. shallow (a. deep; b. broad; c. chief)

  6. awful (a. fine; b. complete; c. full)


V. Choose the right variant.
1. If you want to improve your English, you … work very hard.

a) can b) need c) must d) do

2. The doctor says you … stay at home for a day or two.

a) should b) may c) need d) is

3. My sister … speak French two years ago.

a) can b) must c) couldn’t d) wasn’t

4. He was to pay the bills, that’s why he … to sell his guitar.

a) must b) had c) did d) can

5. Must I buy the bread? – No, you … , we have some at home.

a) should b) can c) needn’t d) mustn’t

6. When I came to Pete’s house yesterday, he …. …. a new book.

a) reads b) will read c) was reading d) have read

7. The play … yet and the people are still talking in the hall.

a) has not begun b) didn’t begin c) were not begin d) isn’t begin

8. John … his finger when he was cooking his dinner.

a) burnt b)was burning c) has burnt d) burns

9. After I … my exams, I will go to see my grandmother in the village.

a) will pass b) have passed c) pass d) is passing

10. He … to St. Petersburg since his childhood.

a) haven’t been b) wasn’t c) hasn’t been d) wasn’t been

11. Bread … every day.

a) is eaten b) was eaten c) eats d ) will eat

12. I … at the lesson yesterday .

a) asked b) was asked c) asking d) will be asked

13. The shop … tomorrow.

a) has closed b) will be closed c) closed d) closing

14. When the father came home the work … already .

a) had been done b) was doing c) had done d) were doing

15. Who … by?

a) the radio was invented b)was the radio invented

c) did invent the radio c) was inventing the radio

16. Finally they stopped … .

a) were laughing b) being laughing c) laughing d) laughed

17. He likes … stories and anecdotes.

a) telling b) were telling c) told d) will tell

18. He likes … the guitar.

a) to play b) played c) were playing d) plays.

19. You must go to the library …. this book.

a) getting b) to get c) got d) having been getting

20. The letter … by her mother was lying on the table.

a) writing b) written c) is wrote d) writing

21. If you want to enter … Institute you must study hard.

a) the b) - c) to the d) in the

22. He is often late … the first lecture in the morning.

a) on b) in c) - d) for

23. She was always interested … the Middle Ages History.

a) for b) - c) about d) in

24. The parents are proud … their child’s progress.

a) in b) about c) – d) of

25. Today everybody is present … the lecture.

a) in b) on c) at d) –

VI. Fill in the blanks with the correct word (a, b or c).


  1. You can see wax figures of many famous people …:

aa)in the British Museum b) in the Tate Gallery c) in Madam Tussaud’s.

  1. The Speaker’s Corner is situated in ...:

bb)Regent’s Park b) Hyde Park c) Green Park.

  1. Lewis Carroll is the author of «...»:

cc)Daddy-Long-Legs b) Alice’s Adventures in Wonderland

c) The Moonstone



  1. The famous English writer ... was an actor, a producer and a dramatist:

dd)Bernard Shaw b) William Shakespeare c) Oscar Wilde

  1. The American continent was named after …, a nobleman from Florence who helped to organize Columbus’s second voyage in 1493:

ee)John Cabot b) Cartier c) Amerigo Vespucci

  1. The longest river in the US called «the father of waters», the second largest river in the world (after the Nile), is ...:

ff)the Mississippi b) the Missouri c) the Ohio.

  1. The largest lake within the United States is Lake ...:

gg)Superior b) Ontario c) Michigan

  1. The beautiful waterfall ..., the most widely known natural wonder in America, «the roaring waters», is situated directly on the New York Central Lines, midway between New York and Chicago:

hh)Anchel b) Niagara c) Victoria

  1. The United States of America was originally peopled by ...:

ii)Negroes b) Indians c) Norsemen

  1. The United States of America is ...:

jj)a constitutional monarchy b) a democratic republic

c) a federative republic



  1. There are ... states in the USA today:

kk)50 b) 51 c) 52

  1. The capital of the USA Washington, designed by the famous French engineer Pierre L’Enfant, one of the keen and sympathetic French supporters of the new republic of America, belongs to ...:

ll)the state of Pennsylvania b) the District of Columbia

c) the state of Maryland



  1. Washington replaced ... as the national capital in 1800, when the Congress moved there:

mm)New York b) San Francisco c) Philadelphia

  1. The Statue of Liberty, the symbol of American independence, the work of the French sculptor Frederic Bartholdi, is situated on Liberty Island in ...:

nn)the New York Harbour b) the Gulf of Mexico c) the Irish Sea

  1. The official national symbol of the USA is …:

oo)the Statue of Liberty b) the bald eagle c) the turkey

  1. The President is elected for a term of ... years:

pp)Four b) five c) seven

  1. The newly elected President of the USA is …:

qq)Hilary Clinton b) Barack Obama c) Robert Gates

  1. …, a civil rights leader and winner of the Nobel Peace Prize, was fatally shot in Memphis, Tennessee, in 1968:

rr)Robert Kennedy b) Lyndon Johnson c)Martin Luther King Jr.

  1. The Democratic Party is symbolized by «…»;the symbol of the Republican Party is «…»:

ss)a «donkey» … an «elephant» b) a «raccoon»… a «mink»

c) a «donkey»… a «deer»



  1. Today the USA flag, known as «Old Glory», the «Stars and Stripes» or the «Star-Spangled Banner», has … horizontal stripes (red and white) and … white stars on the blue background representing the … states:

tt)11…49…49 b) 12…51…51 c) -13…50…50

  1. The official religion in the USA is …:

uu)Catholicism and Buddhism b) Orthodoxy and Protestantism

c) Protestantism and Catholicism



  1. America’s first university, the best known of all, is … which was founded at Cambridge, Massachusetts in 1636:

vv)Stanford b) Yale c) Harvard

  1. Bill Gates, the founder of Microsoft Inc., studied at …:

ww)Harvard University b) Yale University c) Columbia University

  1. … is an American company which makes sports clothes and shoes which have become very fashionable:

xx)Nike b) Reebok c) Adidas

  1. The real name of Mark Twain was …:

yy)John Marshall b) Samuel Clemens c) Tom Sawyer

  1. … , a comic genius of the cinema screen, was given a special Oscar in recognition of his lifetime contribution to film art, and commemorated with a statue at the historic corner of Hollywood and Vine. His most famous character was the Little Trump:

zz)Eddie Murphy b) Leonardo Di Caprio c) Charlie Chaplin

  1. The New York underground is called …:

aaa)the tube b) the subway c) the metro

  1. The «Big Apple» is a popular nickname for …:

bbb)Los Angeles b) Chicago c) New York

  1. American people call their police officers …:

ccc)Bobbies b) cops c) sniffer dogs

  1. British people call them chips. What do American people call them:

ddd)English fries b) German fries c) French fries.

Key for task VI - The UK and the USA: по странам изучаемого языка: тестовые задания / Мар. гос. ун-т; сост. В.Н. Матвеева. – Йошкар-Ола, 2009. – 40 с.



Ключи

I.

1-f, 2- c, 3- g, 4- e, 5- d, 6- b.


II.

II.

1.c


2.d

3.a


4.c

5.c


6.d

7.c


8.a


III.

1.a


2.b

3.a


4.a

5.b


6.b


IV.

1.b


2.c

3.c


4.a

5.a


6.a



V.

1.c


2.a

3.c


4.b

5.c


6.c

7.a


8.a

9.c


10.c

11.a


12.b

13.b


14.a

15.b


16.c

17.a


18.a

19.b


20.b

21.a


22.d

23.d


24.d

25.c
Key for task V - The UK and the USA: по странам изучаемого языка: тестовые задания / Мар. гос. ун-т; сост. В.Н. Матвеева. – Йошкар-Ола, 2009. – 40 с.



Темы эссе (сочинений) для текущего контроля

1.Дом моей мечты.

2.Семейный праздник.

3.Почему я выбрал МарГУ.

4.Мой вклад в защиту окружающей среды.

5. Что я делаю, чтобы быть здоровым.

6.Роль иностранного языка в современном обществе.

7.Моя будущая профессия.

8.Работа ради денег или ради карьеры.

9.Ничто не расширяет кругозор так, как сломанный телевизор.

10.Что я выбираю: электронную или «живую» книгу.

Материалы (примерные задания) к зачету:

Прочитайте текст два раза в течение 10 минут и выполните задание на проверку понимания его содержания.



Great Britain
The British Isles lying off the north-western coast of the continent of Europe are composed of two large islands: Great Britain and Ireland, and a number of small islands. The official title of the country is the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

The United Kingdom includes England, Wales, Scotland and Northern Ireland. England, the southern and central part of the island, forms the main part of the entire country. Wales lies on the mountainous peninsula in the west. Politically Wales is a part of England and has no independent government. Scotland is in the northern part of the island. Its original inhabitants (коренные жители) are of Celtic origin. In the past Scotland was an independent kingdom and up to the present time maintains certain autonomy. Northern Ireland is a part of the United Kingdom as an autonomous region with its own Parliament.

Great Britain is surrounded by water. It has an insular (островной) climate. The summers are cooler and the winters are warmer than in central Europe. The warm Gulf Stream washes the coasts of the British Isles and gives the country a mild climate. The climate on the continent is not so mild as that of England. The best season is spring. In the lovely month of May the weather is the finest.

The insular climate is also moister (более влажный) than the continental climate. It rains very often in England. In London, for instance, it rains more than a hundred and eighty days in the year, and in winter the brown London fog comes very often. The London fog “as thick as peasoup” is an extraordinary thing.


Выберите правильный ответ
1-2. The British Isles lying off the .... coast of the continent of Europe are composed of .... large islands.

a) south-western; b) north-western; c) north-eastern.

a) two; b) three; c) four.

3. The official title of the country is .... .

a) the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland;

b) Great Britain;

c) England.

4. The United Kingdom includes ..... parts.

a) two; b) three; c) four.

5. ..... has no government of its own.

a) Wales; b) Scotland; c) Northern Ireland.

6. The warm .... washes the coasts of the British Isles and gives the country a mild

climate.

a) Straight of Dover; b) Gulf Stream; c) English Channel.

7. The best season is .... .

a) spring; b) summer; c) autumn.

8. It rains more than .... days in the year.

a) 118; b) 180; c) 108.



2. Чтение со словарем и пересказ на иностранном языке текста по широкому профилю специальности или страноведению.


  1. Беседа по пройденным общепознавательным темам или по темам специальности.


II семестр

  • Моя семья

  • Дом мечты

  • Досуг молодежи

  • Высшее образование в России

  • Высшее образование в странах изучаемого языка

  • Мой университет

  • Изучение иностранного языка


Материалы (примерные задания) к экзамену:

а) письменный перевод отрывка из текста по специальности 750 печатных знаков за 30 минут с помощью словаря;

б) реферирование текста с использованием схемы реферирования не менее 15-20 фраз;

в) беседа экзаменатора со студентом по содержанию текста;



TEXT A. WONDERS: THEY ARE UNLIMITED
In ancient times there were known Seven Wonders of the World: the pyramids of Egypt, the gardens of Semiramis at Babylon, the Temple of Artemis at Ephesus, the statue of Zeus at Olimpia, the Mausoleum at Halicarnassus, the Colossus at Rhodes and, finally, the Pharos (lighthouse) of Alexandria.

Years and centuries went by and man created new, beautiful edifices and statues, built large ships and developed powerful machines. From time to time people took stock and drew up new lists of the «world’s wonders». In 1913 a British magazine asked its readers to name what they considered to be the seven wonders of the 20th century. The answers were tabulated and the seven winners (given in the order of their importance) were: the wireless telegraph, the telephone, the airplane, radium, inoculation, spectral analysis and X-rays. One can, of course, amend this list or compile one’s own list of Seven Wonders. One may, for instance, think that the submarine is more wonderful than the airplane.

But that is beside the point here. What is striking about these two sets of «wonders» is a difference in choice. Two or three millenniums ago the «wonders» were all works of art, chiefly architectural objects and sculptures. In 1913 the «wonders» were achievements of science and technology. The very conception of «wonder» had undergone a change: what was regarded as a «wonder» was not something suggesting magic or the supernatural, but simply a most remarkable creation of human hands and brain.

Not long ago the weekly-newspaper «Nedelya» circulated a similar questionnaire among its readers. This time the Seven Wonders are: the study of the atom and its fission, space exploration, heart transplant, television, laser, the theory of relativity and the quantum theory. It is easy to see that most of these «wonders» belong not so much to the realm of technology or construction as to that of the fundamental sciences



TEXT B. THE BRITISH GOVERNMENT

The executive branch of power in Great Britain is represented by the Cabinet and other ministers of the Crown, Government depart­ments, local authorities and statutory boards.

Her Majesty's Government is the body of ministers charged with the administration of national affairs. Framing the foreign and home policies is one of the main functions of the Government. In recent years the scope of Governmental functions has become wider. Now it is also responsible for supervising finance, different social ser­vices, etc.

The leader of the party that has a majority in the House of Com­mons is appointed Prime Minister by the Sovereign. All affairs of the state are conducted in the name of the Queen (King), but really the PM is responsible for every matter submitted to Parliament. He is a virtual ruler of the country. Informing the Sovereign of the general business of the Government is what the PM does as well. He also presides over the meetings of the Cabinet, which are always secret.

The Cabinet has no legal existence beyond the powers of the Minis­ters of the Crown. It is simply a committee for carrying out the business of the Government. The PM is the chairman of this committee. It is he who appoints its members, summons it and can dissolve it.

Ministers in charge of Government departments are known as "Secretaries of State" or "Ministers" or may have a traditional title.

Who usually constitutes the Cabinet are the PM, the Chancellor of the Exchequer (who is in charge of the Treasury), the Foreign Secretary, the Lord Chancellor, the Secretary of War, the Secretary of State for the Home Department, the Secretary of State for Education and Science, etc.


Каталог: units
units -> Сборник материалов III международной научно-практической конференции
units -> Программа разработана профессором Обидиной Ю. С., доктором философских наук
units -> Рабочая программа учебная дисциплина
units -> Учебная дисциплина Б. 11. Новая и новейшая история стран Востока
units -> Рабочая программа учебная дисциплина б 3 История музеев мира Направление подготовки
units -> Лекции по истории Японии
units -> Словесные ярлыки как средство языкового насилия
units -> История марийской литературы
1   2   3   4   5